Slivovice nechybí v žádné moravské domácnosti

Za národní alkoholický nápoj je v České republice považováno pivo, ovšem pomalu mu na paty šlape slivovice. Zejména v moravských končinách nedají na pálenku ze zralých švestek dopustit. Slivovice v malém množství pozitivně působí na organismus, například rozšiřuje cévy a spaluje tuky. Pokud to však přeženete a dáte si těch štamprlí více, ráno se probudíte s pořádnou opicí.

Podle několika odborníků je alkohol starší než samotné lidstvo. Slivovice patří k moravským městům už od nepaměti. Přece jen v takřka každém větším městě se nachází pálenice. V minulosti měli lidé pálenice i doma, nicméně Česká republika uzákonila, že se nesmí pálit v domácích pálenicích, a to zejména z bezpečnostních důvodů. V případě nerespektování zákona hrozí poměrně tučná pokuta.

Slivovice poslouží za každé situace

Se slivovicí přichází člověk do styku v podstatě hned při narození. Zeptejte se babiček, čím se potírala pupečníková šňůra. Odpověď vás (ne)překvapí. Slivovicí. Stejně tak v okamžiku, kdy se prořezávaly dítěti první zoubky, se dásně potíraly trochou švestkového destilátu.

Slivovice je přírodní medicína, která navíc pomáhá při nachlazení, bolestech v krku a bolestech uší. Hlavně na podzim a v zimě slýcháváte větu: „Je potřeba vypálit červa za pomoci štamprlky slivovice.“

Kvalita je nesmírně důležitá

Bohužel, není slivovice jako slivovice. Pokud je pálenka špatná, označuje se spíše jako patok. Dobrou slivovici poznáte čirou barvou bez zákalu. Jakmile si k ní přičuchnete, ucítíte především ovoce. Důležité je slivovici ochutnat. Vyklopte do sebe jednu štamprli. Jestliže slivovice hladce projde krkem, je kvalitní. Pokud se však po vypití otřepete a ucítíte nepříjemný pocit v krku, tak rovnou celou flašku vylijte.

Specialistou na slivovici je internetový obchod PanAlfréd.cz, kde najdete alkoholický nápoj jedině z českých pálenic.

Napsat komentář