Můj oblíbený recept kuře ve vodě

Kuřecí maso

Kuřata patří v současnosti k velmi oblíbeným potravinám. Kuřata jsou poměrně levná a při správné úpravě velmi chutná. Kuře je možné koupit celé i naporcované. 

Na trhu je k dispozici kuřecí maso z velkochovů, bio kuřata vychovaná ve zdravých podmínkách, farmářská kuřata, kukuřičná kuřata, kuřata dovezená z Francie i kuřecí prsa importovaná k nám až z daleké Brazílie. 

Za kuřecí maso můžete utratit poměrně dost peněz, ale můžete ho koupit velmi levně. Příliš častá konzumace kuřat se nedoporučuje, protože člověk potřebuje pestrou skladbu jídelníčku, ale dát si občas dobře připravené kuřecí maso je radost a moc příjemný chuťový zážitek.

Kuřecí stehna

Naší rodině chutnají kuřecí stehna před tepelnou úpravou vykostěná a zbavená kůže. Můžete je koupit už připravená, a nebo si je před vařením připravit sami. Vykostit kuřecí stehna a zbavit je kůže je velmi snadné a zvládne to i začátečník. Vyplatí se ale mít dobré náčiní, které nabízí například https://anill.cz/.

Pokud budete kupovat kuřecí stehna předem připravená, určitě se vyhněte tzv. křehčenému masu. Tato úprava masa nepřispívá k jeho dobré chuti.

Pokud si budete kuřecí stehna připravovat sami, nekupujte je dříve než den před vařením, nebo až v den, kdy je budete připravovat.

Předem připravená zmrazená kuřecí stehna je možné skladovat delší dobu, ale určitě je nekupujte ve výprodeji, kdy už téměř končí doba jejich trvanlivosti. Nejde jen o zdravotní rizika, ale příliš staré maso, byť kvalitně zmrazené, nevyniká dobrými chuťovými vlastnostmi.   

Recept

Počet porcí 8 – 10. 

Doba přípravy 5 – 10 minut.

Doba vaření 50 minut.

Množství masa: 

2 kilogramy kuřecích stehen vykostěných a zbavených kůže.

Přísady:

Dvě čajové lžičky kuchyňské soli.

Jedna čajová lžička koření adžika.

Příprava:

Kuřecí stehna umyjeme pod tekoucí studenou vodou a položíme volně vedle sebe do pekáče. Používám běžný smaltovaný pekáč.

Do nádoby nalijeme přibližně půl litru studené vody a do ní vysypeme 2 čajové lžičky kuchyňské soli a sůl ve vodě pořádně rozmícháme.

Vodu s rozpuštěnou solí nalijeme na kuřecí stehna vložená v pekáči.

Potom jemně a stejnoměrně posypeme kořením adžika. Na toto množství masa stačí jedna vrchovatá čajová lžička koření adžika.

Pekáč necháme odkrytý a vložíme ho do trouby. 

Používám běžnou elektrickou troubu.   

Teplotu pečení nastavte na 250 stupňů Celsia.

V zapnuté troubě ponechte 50 minut.

Během pečení troubu neotvírejte, maso nekontrolujte, ani nepodlévejte není to potřeba.

Za 50 minut je maso krásně připravené. Jeho vrchní část je dozlatova upečená, spodní část masa skrytá ve vodě je dušená. 

Tuk z masa se během přípravy rozpustí a zůstane ve výpeku. Maso není ani trochu mastné, ale přitom není suché a je nádherně šťavnaté. 

Delikátní chuť kuřecího masa takto připraveného mimořádně vynikne při přípravě kuřete z domácího chovu, nebo z biofarmy, ale je skvělá i u levnějšího masa z velkochovu. 

Podávat můžete ihned po vytažení z trouby.

Nám k tomu nejvíce chutná rýže basmati vařená v trochu osolené vodě.

Kuře ve vodě je velmi snadné k přípravě a během jeho pobytu v troubě můžete dělat cokoliv jiného, stačí si pouze pohlídat dobu přípravy. K tomu stačí kuchyňská minutka, anebo upozornění nastavené na mobilu.  

Celerová varianta receptu “kuře ve vodě”

Recept zde uvedený je velmi chutný a přitom jednoduchý. Komu se zdá příliš jednoduchý může si ho vylepšit.

Zázrak s chutí udělá běžný kořenový celer. Stačí koupit jednu celerovou bulvu střední velikosti. 

Celerovou bulvu oloupete a naporcujete na několik silnějších plátků přibližně o síle 3 centimetry, které v průběhu pečení stehen přidáte do pekáče. Stačí, když tak učiníte 20 minut před koncem tepelné úpravy.

Maso dostane mnohem lepší chuť a celer dušený pohromadě s kuřecími stehny je delikatesa chutnající i lidem, kteří celer v syrové podobě rádi nemají.

Dušený celer pohromadě na jednom talíři s rýží a kuřecím masem je pochoutkou relativně levnou a přitom poměrně zdravou. Celer je zelenina odolná vůči vyšším teplotám při přípravě a uchovává si většinu pozitivních látek majících kladné účinky na lidské zdraví.   

Medová varianta receptu “kuře ve vodě”

Tato varianta je také velmi jednoduchá. Vodu určenou na rozmíchání soli ohřejete. Stačí, když bude teplá, horká být nemusí, a rozmícháte v ní jednu vrchovatou polévkovou lžíci medu. Jakmile se med rozpustí, přidáte i sůl. Jinak je vše stejné jako u původního receptu.          

Pikantní varianta receptu “kuře ve vodě”

Tato varianta, i když je pikantní, neobsahuje žádné pálivé koření, ani pálivou zeleninu.

Vodu určenou na rozmíchání soli ohřejete. Stačí, když bude teplá, horká být nemusí. Do vody vysypete špetku (přibližně na špičku příborového nože) kvalitního kakaa, přidejte jednu vrchovatou čajovou lžičku třtinového cukru (nemáte-li třtinový, použijte cukr řepný), přidejte půl čajové lžičky mleté skořice, 5 hřebíčků, jednu polévkovou lžíci rumu a dvě čajové lžičky soli. Pořádně rozmíchejte. Jinak je vše stejné jako u původního receptu.

Zeleninová varianta receptu “kuře ve vodě”

Vše je stejné jako u původního receptu, Pouze v průběhu tepelné přípravy přidáváte různou zeleninu. Nejprve oloupete 2 velké cibule a vložíte je do pekáče zároveň s masem. 20 minut před koncem tepelné úpravy přidáte celer jako u celerové varianty a 10 minut před koncem tepelné úpravy přidejte očištěnou mrkev a očištěný kořen fenyklu. Zeleninu použijte jako přílohu k masu a rýži.

Vaše varianta receptu “kuře ve vodě”

Recept je velmi jednoduchý a natolik variabilní, že každý z vás může ho vylepšit podle své chuti a fantazie. Přeji všem dobrou chuť!

 

Napsat komentář